Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας
θα ηθελα να σας κανω μια ερωτηση γιατι παιδευομαι πολυ καιρο τωρα μ' αυτη την απορια.
Εγω μεχρι τωρα ζωγραφιζα πανω σε στρατσοχαρτο (λεπτο χαρτι απλο) με λαδομπογιες ζωγραφικης, που το ειχα κολλησει πανω σε ετοιμο μουσαμα με atlacol (γινοταν ενα στρωμα-σχεδον σαν τυμπανο πραγμα που με βολευε) αφου πρωτα και πριν ζωγραφισω το περνουσα με gesso (γιατι με τα χρονια το σταρτσοχαρτο λογω οξυδωσης κιτρινιζει)
Ομως με τα χρονια και βλεποντας παλιοτερα εργα μου ειδα οτι η atlacol εχασε τις κολλητικες της ιδιοτητες και σε ορισμενα μερη εχει αρχισει και ξεκολαει το χαρτι απο το πανι (μουσαμα).
Ξερετε καποια κολλα που να αντεχει χρονια η δεν θα ξεκολλησει ποτε?
Αν μπορειτε να βοηθησετε θα ηταν πολυ σημαντικο για μενα.

ευχαριστω εκ των προτερων.

Ανώνυμος είπε...

εχω ακουσει για την μεθυλοκυτταρίνη.
(CMC)
Ποια ειναι η γνωμη σας αν γνωριζεται?

Βλαβιανός Γιάννης είπε...

Γεια σου Νίκο,αντί της atlacol μπορείς να χρησιμοποιήσεις την vinavil,μοιάζει πολύ με την atlacol αλλά είναι πιο εξευγενισμένη και έχει καλύτερες κολλητικές ιδιότητες,όσο για την c.m.c χρησιμοποιείται συνήθως μόνο για χαρτί και δεν νομίζω ότι θα σου δώσει καλύτερα αποτελέσματα από την vinavil,έπειτα έχουν και μεγάλη διαφορά στο κόστος.
Σαν δεύτερη λύση θα σου πρότεινα την κόλλα Primal,κυκλοφορεί στο εμπόριο σε υγρή μορφή αλλά και σε πιο "πηκτή" μορφή,χρησιμοποιείται αρκετά στην συντήρηση και έχει πολύ καλές κολλλητικές ιδιότητες,για την χρήση που εσύ την χρειάζεσαι να χρησιμοποιήσεις την κόλλα στην πιο "πηκτή" μορφή.

Ανώνυμος είπε...

αν την χρησιμοποιησω σε πιο πηχτη μορφη ισως υπαρχει κινδυνος να αφησει νερα το χαρτι οταν στεγνωσει και γω το θελω τυμπανο.Θα δουμε ομως.

Μια απορια, την primal που να την χρησιμοποιησω? καταλαβα πως για χαρτι σε πανι ειπαμε vinavil αλλα την primal που?

Βλαβιανός Γιάννης είπε...

Αντί της vinavil μπορείς να χρησιμοποιήσεις και primal.

Ανώνυμος είπε...

ok ευχαριστω πολυ.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα...
Επαναφέρω το θέμα, αλλά εχω το ακριβώς αντίθετο πρόβλημα από τον Νίκο.
Θέλω να ζωγραφίσω το δωμάτιο της μπέμπας μου, που ειναι καθ'οδόν.
Σκεφτηκα αρχικά να κάνω μια παράσταση απευθείας στον τοίχο. Αυτό βέβαια ειναι πιο εύκολο, αλλά αργοτερα θα πρέπει ή να την χαλασω, αν θέλει η μπουμπου κάτι άλλο, ή σε περίπτωση μετακόμησης... να μείνει πίσω.
Σκέφτομαι τον κόπο, αλλά και την "ιστορικότητα" της.
Οπότε σκεφτηκα τον μουσαμά. Με τί θα μπορούσα όμως να τον κολλήσω, ώστε να μπορώ σχετικά εύκολα να τον ξεκολλήσω χωρίς να κανω ζημιά ούτε στον τοίχο, ούτε βεβαια και στον μουσαμά;
Μου είπαν και για ατλακολ και για γλουτολίνη.
Εσείς τί λετε; Και με ποιά διαδικασία θα ξεκολλήσει; Εξυπακουεται, βεβαια, οτι δεν θα ηταν ωραίο να ξεκολλήσει μονος του!

Σας ευχαριστώ από καρδιάς.