Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Ο Κύκλος του Ασβέστη

Η άσβεστος είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται σε όλη την ιστορία στον τομέα των δομικών κατασκευών αλλά και σε καλλιτεχνικές δημιουργίες (κυρίως στις τοιχογραφίες).

Η χρήση της χρονολογείται από την Νεολιθική Εποχή και φθάνει έως και τον 19ο αιώνα όπου αρχίζει να αντικαθίσταται από το τσιμέντο.

Η άσβεστος είναι φυσικό και ανόργανο υλικό και προέρχεται από την πύρωση του ασβεστολιθικού βράχου.Ο ασβεστόλιθος αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο (CaCo3) και προσμίξεις όπως πυλός,ανθρακικό μαγνήσιο,διοξείδιο του πυριτίου …Για να αποκομίσουμε μιας καλής ποιότητας άσβεστο θα πρέπει αυτές οι προσμίξεις να μην υπερβαίνουν το 5%,έτσι η άσβεστος διατηρεί σε μεγάλο ποσοστό τις «κολλητικές» της ιδιότητες.

Διαδικασία:

Ο ασβεστόλιθος υποβάλλεται σε θερμοκρασία των 898ο C ,μέσα σε ένα πέτρινο καμίνι,κατά την διαδικασία αυτή απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα (Co2) και παρατηρούμε μεγάλη απώλεια βάρους και όγκου του ασβεστόλιθου.Το προϊόν που λαμβάνεται είναι το οξείδιο του ασβεστίου (CaO),κοινώς άσβεστος.

Για να χρησιμοποιηθεί η άσβεστος πρέπει να υποβληθεί σε μια διαδικασία ,στην οποία βασικό παράγοντα παίζει το νερό.Σε αυτή την διαδικασία παρατηρείται μια εξώθερμη αντίδραση που μπορεί να φθάσει και τους 300ο C .

Το «κλείσιμο» της άσβεστου μπορεί να γίνει με δύο τρόπους :

1.Τοποθέτηση της άσβεστου σε λάκκο με νερό (μια διαδικασία που παρατηρείται από τους αρχαίους χρόνους)

2.Με ψεκασμό της άσβεστου με νερό (χρησιμοποιείται μόνο από τις βιομηχανίες και παρέχεται μόνο το αναγκαίο νερό που απαιτεί αυτή η διαδικασία,το παραγόμενο προϊόν είναι σε μορφή σκόνης).

Και στις δύο διαδικασίες το οξείδιο του ασβεστίου (CaO) αντιδρά με το νερό (Η2Ο) και παίρνουμε το υδροξείδιο του ασβεστίου (Ca(OH)2),κοινώς νεκρή ή σβησμένη άσβεστος.

Για την προετοιμασία του κονιάματος χρησιμοποιείται σβησμένη άσβεστος,άμμος και νερό.Μετά την εφαρμογή του το κονίαμα αρχίζει να σκληρένει σε δύο φάσεις:

α) αρχικά λόγω της εξάτμισης του νερού που περιέχει

β) και στη συνέχεια λόγω της αντίδρασης του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας με το νερό που περιέχει το κονίαμα,αυτή η διαδικασία είναι πάρα πολύ αργή και ξεκινάει από τα επιφανειακά στρώματα του κονιάματος.Κατά την αντίδραση αυτή δημιουργείται πάλι μια κρυσταλλική δομή ίδια με αυτή που είχε το αρχικό πέτρωμα απ’όπου πήραμε την άσβεστο (CaCo3),η διαφορά είναι ότι το μέγεθος των κρυστάλλων που δημιουργούνται τώρα είναι αρκετά μικρότερα από αυτά του ασβεστόλιθου,ως εκ τούτου το ανθρακικό ασβέστιο που δημιουργείται αυτή την φορά έχει πολύ μικρότερες μηχανικές ιδιότητες από το αρχικό υλικό και το καθιστά λιγότερο ανθεκτικό ασβεστοκάμινος


Δεν υπάρχουν σχόλια: